10 zaujímavostí o vode, o ktorých ste (ne)vedeli

10-zaujimavosti-o-vode-titulka

Voda je základnou súčasťou nášho každodenného života a môže sa nám zdať, že o nej vieme všetko a nie je ničím zaujímavá. Opak je ale pravdou a voda ponúka mnoho zaujímavostí, o ktorých ste možno ani nevedeli. V tomto článku sa pozrieme na 10 z nich.

1. Naše telá sú prevažne z vody

Telo novonarodeného dieťaťa tvorí až 78 % vody. U dospelých ľudí je to približne 55-60 % vody. Podieľa sa takmer na všetkom, čo naše telo robí. Tvorí veľkú časť krvi, pomáha nám regulovať telesnú teplotu, pôsobí ako tlmič nárazov pre náš mozog a miechu a podobne.

2. Vodu môžeme vidieť v troch rôznych stavoch a to je zvláštne

Voda je unikátna tým, že je to jediná prírodná látka, ktorú môžeme vidieť vo všetkých troch fyzikálnych štádiách (ľad, voda, para) pri teplotách normálnych na Zemi.

3. Voda má rozličné body varu podľa nadmorskej výšky

Bod varu vody sa mení podľa nadmorskej výšky (atmosférického tlaku), a to nasledovne:

  • Na hladine mora je to 100°C
  • Na Mount Evereste pri nízkom tlaku iba 68°C
  • V hĺbke oceánu pri obrovskom tlaku voda vrie až pri 400°C

4. Voda v rastlinách popiera gravitáciu

Voda má zaujímavú vlastnosť, a to “lepkavosť”. V rastlinách táto “lepkavosť” pomáha dostať vodu z koreňov až po listy. Molekuly vody sa pohybujú po tenkých slamkách nazývaných xylém v rastline tak, že sa navzájom držia a sú prilepené na stenách trubice. Sú ťahané nahor, keď sa voda vyparuje z listov na vrchu.

5. Zvuk je vo vode rýchlejší

Vďaka hustote vody sa v nej zvuk šíri rýchlejšie, oproti vzduchu. Rýchlosť zvuku pri suchom vzduchu a teplote 20°C je 1 234,8 km/h. V morskej vode pri teplote 30°C je to až neuveriteľných 5 562 km/h. Zvuk sa preto vo vode šíri do obrovskej diaľky a veľmi dobre o tom vedia napríklad veľryby.

velyryba

6. Takmer všetka voda je v oceánoch

Ohromujúcich 96,5 % vody na Zemi je v našich oceánoch, ktoré pokrývajú 71 % povrchu našej planéty. V každom okamihu sa nad nami v atmosfére vznáša asi 0,001 % vody. Ak by všetka táto voda naraz spadla ako dážď, na celej planéte by napršalo asi 2,54 cm dažďa. 

7. Väčšina pitnej vody je zamrznutá

Zo všetkej vody na Zemi tvorí pitná voda iba 3,5 %. Z toho až 68 % sa nachádza v zamrznutom stave a ľadovcoch. Ďalších 30 % nájdeme v podzemných vodách.

8. V jednej kvapke vody toho môže žiť veľa

V jednej kvapke oceánskej vody sa toho môže diať veľa. S najväčšou pravdepodobnosťou bude obsahovať milióny (áno, milióny!) baktérií a vírusov. Tiež môže obsahovať aj rybie ikry, malé kraby, planktón alebo dokonca malé červy.

9. Voda sa mohla na Zem dostať aj z vesmíru

Kamenný materiál, ktorý vytvoril Zem, obsahoval trochu vody. Ale to pravdepodobne nezodpovedá všetkej vode, ktorú dnes vidíme. Kométy sú z väčšiny tvorené z vody. Je možné, že kométy pravidelne dodávali vodu na Zem počas miliónov rokov.

10. Najslanšie jazero na Zemi je v Antarktíde

V 3,7 l priemernej oceánskej vody je asi 1 šálka soli. To sa ale líši od zdroja vody. Napríklad Atlantický oceán je slanší ako Tichý oceán. Väčšinu soli v oceánoch tvorí ten istý druh soli, ktorý si dávame na jedlo: chlorid sodný. Najslanšia voda na svete sa nachádza v Antarktíde v malom jazere s názvom Don Juan Pond. Jeho salinita je až 40,2 %.

 

Ak sa vám článok páčil, budeme radi, ak si prečítate aj ostatné, ktoré nájdete na tejto stránke.