5 dôvodov, prečo dodržiavať pitný režim

Blog-Pitny-rezim-titulka

Ak nepijete dostatok vody, dochádza k dehydratácii tela a podobne ako pri aute, ktorému chýba chladiaca kvapalina, sa postupne zahreje natoľko, že sa pokazí. Ak však dodržiavate pitný režim, plynie z toho niekoľko benefitov, ktoré vám ukážeme v tomto článku.

Je to dobré pre vašu myseľ

Dehydratácia môže ovplyvniť koncentráciu, bdelosť a krátkodobú pamäť a môže spôsobiť únavu. Dokonca aj mierna dehydratácia môže narušiť vašu náladu a fungovanie, najmä u malých detí a starších ľudí alebo v horúcich dňoch, keď existuje väčšie riziko úpalu.

Zlepšuje fyzický výkon

Keď sa počas tréningu potíte, strácate z tela vodu, čo môže viesť k dehydratácii, ak nedoplníte tekutiny. Ich nedoplnenie vedie k vyčerpaniu a neschopnosti regulovať telesnú teplotu. Ak budete pitný režim dodržiavať dostatočne, môžete tieto deficity zvrátiť a podať tak maximálny výkon.

Môže udržať vaše obličky zdravé

Pitím väčšieho množstva vody podporujete normálnu funkciu obličiek tak, že zvýšením množstva moču, ktorý prechádza obličkami odplavujete toxíny z tela. Zvýšený príjem vody tiež pomáha prechádzať hromadeniu minerálov, ktoré môžu spôsobiť obličkové kamene.

bolest-hlavy

Môže zabrániť bolesti hlavy

Je možné, že bolesť hlavy prežívate kvôli dehydratácii. Aj keď táto teória nie je potvrdená, existujú určité vedľajšie účinky dehydratácie, ako je podráždenosť alebo neschopnosť sústrediť sa, ktoré môžu vyvolať bolesť hlavy. Preto je dôležité dodržiavať pitný režim a dehydratácii predchádzať.

Udržiava veci v pohybe

Voda je veľmi dôležitá pre trávenie. Zabraňuje zápche a udržuje črevá v pohybe tým, že pomáha pri spracovaní rozpustnej vlákniny a tuku. Udržiavať telo hydratované tiež pomáha odstraňovať z tela toxíny, ktoré spôsobujú zápal a podráždenie čriev.


Ak sa vám článok páčil, budeme radi, ak si prečítate aj ostatné, ktoré nájdete na tejto stránke.