Je pH vody dôležité?

ph-vody-titulka

V tomto článku si povieme prečo je pH vody, ktorú pijeme dôležité a ako vplýva na náš organizmus. Najskôr sa ale pozrieme, čo to pH vôbec znamená.

Čo je to pH vody?

Jednoduchá definícia je, že ukazuje, ako kyslý alebo zásaditý je roztok.

Odbornejšia definícia je, že označuje koncentráciu vodíkových iónov v kvapaline. Zatiaľ čo nízke pH (kyslá) znamená vyššiu koncentráciu vodíka, vysoké pH (zásaditá) znamená nižšiu koncentráciu vodíka.

ph-vo-vode

Čo mení pH vody?

Voda má neutrálne pH 7, čo znamená, že nie je kyslá ani zásaditá. Stupnica sa pohybuje od 0 (veľmi kyslé) do 14 (veľmi zásadité). Je normálne, že voda má na stupnici rozsah medzi 6,5 a 8,5.

pH vody môže byť ovplyvnené rôznymi faktormi prostredia. Dažďová voda je prirodzene kyslejšia a zvyčajne má pH okolo 5,65. Keď táto voda “prší”, interaguje s oxidom uhličitým v atmosfére, čo zvyšuje jej kyslosť, a teda znižuje pH.

Keď dažďová voda dopadne na zem, geológia krajiny opäť ovplyvní jej pH. Keď táto voda presiakne vrstvami horniny bohatej na minerály, stane sa zásaditejšou. Ale ak je vystavená iba vyvretej hornine, ako je žula, je nepravdepodobné, že sa jej pH zásadne zmení.

pH vody si viete jednoducho upraviť aj doma pomocou ionizátoru vody.

Aký vplyv má pH vody na organizmus?

Kyslosť alebo zásaditosť pitnej vody môže mať vplyv na jej zloženie. Kým kyslá voda spravidla obsahuje kovové kontaminanty, zásaditá voda má zvyčajne vysokú koncentráciu zdravých minerálov.

Zásaditá, nazývaná aj alkalická voda je o niečo zdravšia ako neutrálna, nakoľko zabraňuje kyslosti v tele tvorbe chronických ochorení. Voda s mierne vyšším pH, okolo 8 - 8,5 obsahuje väčšiu koncentráciu zdravých minerálov a elektrolytov, ako kalcium, draslík a horčík, ktoré sú pre telo veľmi dôležité.

pH-skala

O alkalickej vode sa hovorí, že pomáha pri liečbe rôznych ťažkých ochorení, no tieto tvrdenia nie sú podložené takmer žiadnymi vedeckými štúdiami. Existuje však niekoľko štúdií, ktoré naznačujú, že alkalická voda môže byť prospešná pre zdravie ľudí s určitými zdravotnými problémami, ako napríklad:

Pomocou našich ionizátorov vody si takúto alkalickú vodu viete jednoducho užiť aj v domácnosti.

Na druhú stranu, kyslá voda môže spôsobiť napr. poleptanie zubov alebo prekyslenie organizmu, a preto sa jej konzumácia neodporúča. Kyslá voda je tiež náchylnejšia na vylúhovanie kovov, takže ak pijete vodu s nízkym údajom pH, ste viac vystavený riziku konzumácie nebezpečných hladín medi, olova a podobných nečistôt. Kyslejšia voda je vhodná napr. do bazéna, kde zabíja nežiadúce baktérie a živočíchy.

Ak by ste potrebovali pomôcť s úpravou vody a jej pH, neváhajte nás kontaktovať prostredníctvom chatu alebo na tel. č.: +421 915 805 497