Tvrdá voda - Ako na ňu?

Tvrda-voda-ako-na-nu-titulka_1

Tvrdá voda je najčastejší problém v domácnostiach v spojitosti s vodou. Tvrdá voda môže byť pri správnej tvrdosti prospešná pre organizmus vďaka obsahu minerálov, avšak problémom je, že ničí potrubia a zariadenia, ktoré ju aktívne využívajú.

Ako zistiť či mám tvrdú vodu

Na zmeranie tvrdosti vody existuje niekoľko spôsobov. Najjednoduchší spôsob môžete vyskúšať aj počas čítania tohto článku - stačí ak si do malej PET fľaše napustíte vodu, pridáte trochu tekutého mydla a poriadne zatrepete. Ak je vaša voda mäkká, vytvorí sa pena a voda zostane číra. Tvrdá voda naopak zostane zakalená, nakoľko má horšie rozpustné schopnosti. Tento test vám ale neposkytne žiadne presné hodnoty a získate vďaka nemu len hrubý odhad, či máte alebo nemáte tvrdú vodu.

Ďalšie, tentokrát odborné možnosti, ako si otestovať tvrdosť vody už nájdete v našej ponuke:

Testovacie pásiky na tvrdosť vody AQUAtip® - Vďaka týmto pásikom zmeriate tvrdosť vody jednoducho, rýchlo a lacno. Pásik stačí na krátko namočiť a po zafarbení porovnať odtieň so stupnicou. Tento spôsob domáceho testu však stále nie je najpresnejšou možnosťou.

Kvapky na test tvrdosti vody - Otestovanie pomocou kvapiek predstavuje najpresnejšiu metódu domáceho testu tvrdosti vody. Kvapky zmerajú tzv. karbonátovú tvrdosť vody, čo znamená obsah rozpusteného vápnika a horčíka vo vode. Výsledkom je stanovenie tvrdosti vody v nemeckých stupňoch °dH. Návod na použitie je veľmi jednoduchý a nájdete ho aj na našom YouTube.

Test tvrdosti vody zadarmo od AQUAtrend - Vašu vodu vám otestujeme aj zadarmo, a to v rámci obhliadky, kde vykonáme test tvrdosti vody a navrhneme vám riešenie, ako vodu vo vašej domácnosti alebo firme zmäkčiť.

 Tvrda-voda-pohar_1

Čo spôsobuje tvrdá voda

Tvrdá voda spôsobuje tvorbu vodného kameňa vo vašej domácnosti. Vodný kameň si môžete všimnúť hlavne na miestach alebo spotrebičoch, kde sa využíva teplá voda. Napríklad rýchlovarná kanvica, sprchový kút, vaňa, kuchynský drez a vodovodná batéria.

Najväčším problémom však nie je viditeľný vodný kameň, ale naopak ten, ktorý sa vám neukáže a jeho následky, ako prvá uvidí hlavne vaša peňaženka. Hovoríme o vodnom kameni, ktorý sa vytvára napríklad v práčke, umývačke riadu, potrubiach alebo bojleroch. Vodný kameň nie je teplovodivý, preto znižuje účinnosť vykurovania. Už 1 mm vrstva vodného kameňa môže spôsobiť nárast nákladov o 10 %. Kvôli slabšej schopnosti rozpúšťania môže tvrdá voda zvyšovať aj vaše náklady na pranie, keďže musíte používať väčšie množstvo pracích prostriedkov.

Tvrda-voda-pracka

Domáce riešenia na odstránenie následkov tvrdej vody

Vodný kameň sa môžete pokúsiť odstrániť aj sami doma. Stačia vám na to len kuchynské prísady, ktoré sa určite nájdu v každej domácnosti - ocot a sóda bikarbóna.

  • Práčka
    Do prania pridajte malé množstvo octu. Ten zabráni usádzaniu nečistôt v práčke a prádlo navyše budete mať príjemne mäkké. Použiť môžete tiež aj rôzne známe prostriedky na zmäkčovanie vody, ako napríklad Calgon.
  • Batérie, umývadlá, obklady
    Ak sa chcete zbaviť viditeľného vodného kameňa, ktorý sa usádza na povrchoch vašich obkladov, batérií a podobne, použite ocot zmiešaný so sódou bikarbónou. Zmiešajte rovnaký pomer octu a sódy bikarbóny a zmes následne aplikujte na miesta s vodným kameňom. Nechajte chvíľu pôsobiť a následne opláchnite vodou a utrite do sucha, aby ste zabránili tvorbe ďalších usadenín.

Všetky tieto riešenia sú však často iba vizuálne a hlavne nie trvalé. Vodný kameň z batérie síce odstránite, no jeho opätovnej tvorbe a ničeniu napr. vykurovacích zariadení nezabránite. Na úplne odstránenie problémov s tvrdou vodou vám odporúčame naše kvalitné a profesionálne riešenia.

Naše riešenia - Zmäkčovač vody

Počuli ste už o zmäkčovačoch vody? Zmäkčovače vody sú zjednodušene povedané filtre na vodu, ktoré permanentne odstraňujú vodný kameň z celej domácnosti, prevádzky či firmy, a to vďaka procesu, ktorý tvrdú vodu mení na mäkkú. Vďaka tomu zabránite zvyšovaniu nákladov na vykurovanie alebo pranie a predĺžite životnosť vašich spotrebičov. Toto riešenie je najúčinnejším prostriedkom v boji proti tvrdej vode.

Zmäkčovače vody z našej ponuky sú plne automatizované a takmer bezúdržbové. Stačí len občas doplniť tabletovanú soľ určenú na regeneráciu katexu, anexu, ecomixu a iných iónovýmenných živíc.

Naše najpredávanejšie zmäkčovače vody, ktoré vám odporúčame na vyriešenie problému s tvrdou vodou:

Zmäkčovač vody AQ® BNT Slim 8 - Plnoautomatický zmäkčovač vody pre malé domácnosti/byty. Zmäkčovač AQ® BNT 8L obsahuje, 8 litrov ionovýmennej živice katex, ktorá vám zabezpečí zmäkčenie vody. Práve vďaka katexovej náplni garantujeme 100 % účinnosť.

Zmäkčovač vody AQ® BNT WALL 10 - Zmäkčovač vody AQ® BNT WALL 10L je výbornou voľbou do väčšej domácnosti. Vďaka svojim kompaktným rozmerom je možné umiestniť ho priamo na stenu.

Zmäkčovač vody AQ® BNT 20 - Ďalší z radu zmäkčovačov vody AQ® BNT no tentokrát vo väčšej 20L verzii. Na toto zariadenie zároveň dostanete až 10 ročnú záruku.

Zmäkčovač vody maiCat® BigBlue 10" - Katalytický zmäkčovač vody maiCat s prietokom do 900 litrov za hodinu. BigBlue 10" so špeciálnou zmesou maiCat, ktorá predstavuje druhý najúčinnejší spôsob na zabránenie tvorbe vodného kameňa (účinnejšie sú len katexové zmäkčovače vody). Pri katexovej živici sú z vody odstránené ióny vápnika a horčíka (ktorých usádzanie spôsobuje vodný kameň), čo znamená, že voda je zmäkčená a výsledok je nie len pozorovateľný, ale aj merateľný. Tento zmäkčovač teda vodu nezmäkčuje, ale len zabraňuje usádzaniu vodného kameňa, čo je však ekologické a šetrnejšie k peňaženke.


Ak by ste potrebovali pomôcť s úpravou tvrdej vody, neváhajte nás kontaktovať prostredníctvom chatu alebo na tel. č.: +421 915 805 497