Úprava vody zo studne - viete ako na to?

Uprava-vody-zo-studne-titulka

Vlastná studňa či vrt v rodinnom dome má nespočetné množstvo výhod. Treba ju však často kontrolovať a v mnohých prípadoch je úprava vody zo studne nevyhnutnou záležitosťou.

Podľa štatistík je väčšina obyvateľov Slovenska zásobovaná vodou z verejných vodovodov. Ostatní sú odkázaní na vodu zo studne/vrtu alebo si zabezpečujú vodu iným spôsobom. Studne taktiež veľmi radi využívajú aj mnohí záhradkári. Keďže táto voda nie je nijako upravovaná a kontrolovaná, je potrebné podniknúť kroky na zistenie jej stavu a prípadnú úpravu vody, do takého stavu, aby bola pitná.

rozbor-vody-v-laboratoriu

Rozbor vody v akreditovanom laboratóriu

Ako prvé je potrebné vykonať rozbor vody. Bez neho by ste nemali so stavbou studne ani pokračovať, ani vodu využívať. Z kvalitného rozboru vody zistíte, či je vaša voda nezávadná alebo závadná a budete musieť podniknúť ďalšie kroky na jej úpravu. Rozbor vody odporúčame vykonávať 1-2 krát do roka, výnimočne po záplavách, čistení studne alebo podobných udalostiach, ktoré môžu kvalitu vody ovplyvniť. Rozbor vody vám zároveň pomôže s navrhnutím riešení pre úpravu vody zo studne pri prípadnom nepriaznivom výsledku.

Na kvalitný rozbor vody môžete využiť naše služby. Podľa potreby si môžete vybrať buď Informačný rozbor vody pre studňu/vrt alebo Minimálny rozbor vody, ktorý zahŕňa až 24 ukazovateľov kvality vody.

mechanicka-filtracia

Mechanická filtrácia vody

Prvým stupňom úpravy vody zo studne sú mechanické filtre. Tie zachytia všetky nečistoty, ktoré sú viditeľné voľným okom, a teda piesok, usadeniny, štrk, hlinu alebo úlomky z potrubí. Tieto zariadenia fungujú na princípe zachytávania častíc pomocou filtračných vložiek. Tie je po zanesení potrebné vymeniť.

Vybrať si môžete z našej ponuky mechanických filtrov.

uv-lampa-do-studne

Dezinfekcia vody pomocou UV lampy

Je veľká pravdepodobnosť, že vo vode z vlastnej studne či vrtu sa budú vyskytovať baktérie, či rôzne vírusy. Deje sa tak z dôvodu, že takáto voda nie je nijakým spôsobom dezinfikovaná, na rozdiel od vody z verejného vodovodu, ktorá je dezinfikovaná pomocou chlóru. V niektorých prípadoch bohužiaľ až príliš a takáto chemická úprava neprospieva chuti vody a tiež vášmu zdraviu. Výhodou vlastného zdroja vody je možnosť využiť UV lampu na ekologickú a zdraviu neškodnú dezinfekciu vody.

UV lampa dokáže zneškodniť až 99,99 % baktérií a vírusov nachádzajúcich sa vo vode, a to bez pridania akejkoľvek chémie. Pracuje výlučne iba na princípe UV žiarenia.

Aj v prípade, že vám z rozboru vody nezistili žiadne baktérie či vírusy vo vašej vode, odporúčame vám UV lampu nainštalovať, nakoľko je veľká pravdepodobnosť, že vám v budúcnosti vodu infikujú.

zmakcenie-vody

Zmäkčenie tvrdej vody

V prípade, že vám z rozboru vody výjde vysoká tvrdosť vody, je vhodné upraviť vodu zo studne pomocou zmäkčovača vody. Tvrdosť vody netreba zanedbávať, môže vám totižto z dlhodobého hľadiska zvyšovať spotrebu energií či poškodiť vaše spotrebiče alebo úpravovne vody, ako napr. UV lampu. Zároveň je užívanie takejto vody nekomfortné z hľadiska tvorby usadenín a zlej rozpustnosti pracích práškov či mydiel.

dusicnany-dusitany

Dusičnany a dusitany vo vode

Znečistenie vody dusičnanmi a dusitanmi je charakteristické pre poľnohospodárske oblasti v dôsledku používania umelých hnojív, či nesprávnym zaobchádzaním s odpadovými látkami v priemyselnej výrobe. V prípade, že sa váš zdroj vody nachádza v blízkosti takýchto oblastí, je pravdepodobné, že budete mať zvýšené hodnoty dusičnanov a dusitanov.

Jedno z riešení pre túto úpravu vody predstavujú vodné filtre na dusičnany, ktoré sa montujú na prívod vody do budovy. Ďalším riešením je použitie reverznej osmózy. Reverzná osmóza, ako najpoužívanejší filter na vodu odstráni okrem dusičnanov aj všetky ostatné zdraviu škodlivé látky, ako sú ťažké kovy, chlór, prach, baktérie a vírusy.

zelezo-mangan-hrdza

Železo a mangán vo vode

Aj pomerne malé množstvo koncentrácie železa, môže spôsobiť ťažkosti ako napr. zvýšený počet kolónií baktérií, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach vody. Takáto voda sa neodporúča ani na úžitkové účely. Vysoký obsah železa sa prejavuje hrdzavými a červenkastými povlakmi, ktoré výraznou mierou prispievajú k zanášaniu vodovodných armatúr a ich nutnej výmene. Vysoký obsah železa najčastejšie nachádzame v zdrojoch pitnej vody z vlastného vrtu či studne.

Rozbory vody ukazujú, že pri vysokej koncentrácií železa je taktiež vysoká koncentrácia mangánu. Typické prejavy mangánu vo vode sú mastné škvrny na povrchu vody, čierna voda alebo čierne usadeniny.

Odstránenie železa a mangánu, je jedným z najpodstatnejších faktorov pri úprave vody zo studne, pretože inak hrozí riziko hygienických a technologických problémov.

Na odstránenie problémov so železitou vodou odporúčame multifunkčný filter dodávaný našou spoločnosťou AQUAtrend.

Ak by ste potrebovali pomôcť s úpravou vody zo studne, neváhajte nás kontaktovať prostredníctvom chatu alebo na tel. č.: +421 915 805 497