Ako funguje UV lampa na elimináciu baktérií a vírusov z vody?

Blog - UV lampa SK

Voda je jedným z hlavných zdrojov prirodzeného života. No priemerné vodovodné systémy nezaručujú 100% čistotu vody a často obsahujú baktérie a vírusy, ktoré sú nebezpečné pre zdravie. Našťastie existuje spôsob, ako tieto zárodky úplne odstrániť z vody pomocou UV lampy. V tejto príručke vám povieme, ako UV lampa funguje a prečo by ste mali byť zabezpečení touto úžasnou technológiou.

Čo je UV lampa

Najprv si vysvetlíme, čo je UV lampa a ako funguje. Ultrafialové (UV) svetlo je elektromagnetické žiarenie s krátkou vlnovou dĺžkou. UV žiarenie je rozdelené do troch kategórií na základe ich dĺžky vlny: UV-A, UV-B a UV-C. UV-C je najkratšou vlnovou dĺžkou a je schopné zabiť baktérie a vírusy. UV lampa využíva UV-C žiarenie na zničenie zárodkov baktérií a vírusov vo vode. Keď voda prechádza lampou, UV-C svetlo ničí DNA baktérií a vírusov, takže sa už nemôžu rozmnožovať a sú eliminované. Ak si chcete o baktériach a vírusoch v pitnej vode prečítať viac, môžete sa pozrieť na náš článok.

Dôležité je poznamenať, že UV lampa nie je schopná odstrániť chemické látky z vody, a preto sa často používa spolu s inými filtrami na úpravu vody. Toto zabezpečuje, že voda je 100% bezpečná na pitie.

Ako zvoliť správnu UV lampu

Keď sa rozhodujete pre UV lampu, musíte zvážiť niektoré faktory, ako je napríklad veľkosť lampy, ktorá závisí od množstva vody, ktoré chcete dezinfikovať. Tiež je dôležité zvoliť správne UV-C žiarovku, aby bola vaša lampa efektívna v eliminácii baktérií a vírusov. Nepoužívajte UV žiarovky, ktoré nie sú certifikovanépre účely dezinfekcie vody. V ideálnom prípade by ste sa mali poradiť s odborníkmi, ktorí vám môžu pomôcť zvoliť správnu UV lampu a jej umiestnenie.

uv-lampa-do-studne

Bez chemikálií

Keďže UV lampa nepoužíva žiadne chemikálie, môžete si byť istí, že voda nie je kontaminovaná žiadnymi nebezpečnými zlúčeninami. Toto je výhoda oproti tradičným dezinfekčným prostriedkom, ktoré môžu vykazovať toxické vedľajšie účinky a ktoré sú škodlivé pre životné prostredie. UV lampa tiež vykazuje vysokú účinnosť a je schopná eliminovať až 99,99% baktéri.

Pri používaní UV lampy na dezinfekciu vody by ste mali pamätať, že lampu je potrebné pravidelne kontrolovať a čistiť, aby bola jej účinnosť zachovaná na maximálnej úrovni. Žiarovky v UV lampách majú obmedzenú životnosť, a preto ich je potrebné vymieňať v určenom intervale, aby zachovali svoju dezinfekčnú účinnosť.

UV lampa je účinný, bezpečný a ekologický spôsob na dezinfekciu vody, ktorá vám poskytuje úplnú ochranu pred baktériami a vírusmi. Investovať do UV lampy na dezinfekciu vody by malo mať zmysel pre každého, kto chce zabezpečiť svoju rodinu a ochrániť ich pred nebezpečnými chorobami. Pamätajte si, že najlepším spôsobom, ako zaistiť správne fungovanie UV lampy, je získať odborné poradenstvo a zvoliť správnu lampu na základe vašich potrieb.

V prípade, že potrebujete pomôcť s výberom UV lampy alebo viac info, neváhajte nás kontaktovať prostredníctvom chatu alebo na tel. č.: +421 915 805 497