Baktérie a vírusy v pitnej vode

Bakterie_a_virusy_v_pitnej_vode_titulka

Na prvý pohľad sa vám môže zdať, že je vaša voda úplne čistá a tým pádom nezávadná. Opak je ale pravdou. Vo vode sa môžu nachádzať milióny baktérii a vírusov, ktoré voľným okom jednoducho neuvidíte. Preto je potrebné sa o vašu vodu starať a pravidelne robiť rozbory a používať zariadenia na jej úpravu.

Čo sú baktérie a vírusy v pitnej vode?

Baktérie a vírusy sú mikroorganizmy, ktoré môžeme nájsť aj v pitnej vode. Baktérie sú jednobunkové organizmy s vlastným metabolizmom, zatiaľ čo vírusy sú mikroorganizmy, ktoré sa replikujú iba v hostiteľských bunkách. Niektoré z týchto mikroorganizmov môžu byť neškodné, iné však môžu spôsobiť rôzne ochorenia.

bolest-bruchaZdravotné riziká spojené s baktériami a vírusmi v pitnej vode

Ak sa baktérie a vírusy nachádzajú v pitnej vode v dostatočnom množstve, môžu spôsobiť rôzne ochorenia, ako sú gastrointestinálne infekcie, hnačky, zápaly alebo aj vážne ochorenia dýchacích ciest. Najviac sú ohrozené deti, starší ľudia a ľudia s oslabenou imunitou.

Ako zabezpečiť nezávadnú pitnú vodu 

Kontrola kvality vody: Verejné vodárne majú povinnosť monitorovať a testovať kvalitu pitnej vody, aby sa minimalizovalo riziko mikrobiálnej kontaminácie. Dôležitá je aj informovanosť verejnosti o výsledkoch týchto testov. Nie všetci však majú vodu z verejného vodovodu, ale majú vlastné vrty/studne. V tomto prípade je dôležité pravidelné vykonávanie rozborov vody, ktoré určia kvalitu vody. 

Domáce opatrenia: Na zlepšenie kvality pitnej vody možno použiť rôzne domáce metódy, najlepšou z nich sú však na to určené filtre a UV lampy. UV lampa je špeciálne zariadenie určené na to, aby eliminovala všetky vírusy, baktérie a iné vodné organizmy vo vode. Oproti bežne používanej dezinfekcii vody chlórom či inými chemickými látkami ide o ekologický, zdraviu neškodný a spoľahlivý spôsob eliminácie mikroorganizmov vo vode bez vedľajších negatívnych účinkov. Špeciálne ide o odstránenie koliformných baktérií, Enterokokov, E.coli. UV lampa dokáže zneškodniť až 99,99% baktérií a vírusov nachádzajúcich sa vo vode bez pridania akejkoľvek chémie.

Všetky naše UV lampy na odstránenie baktérii a vírusov nájdete na našom e-shope.

uv-lampa-do-studne

V prípade, že potrebujete pomôcť s výberom UV lampy alebo viac info, neváhajte nás kontaktovať prostredníctvom chatu alebo na tel. č.: +421 915 805 497