Spotreba vody na výrobu potravín

Spotreba-vody-na-vyrobu-titulka

Voda je nevyhnutnou súčasťou našej každodennej potreby a je potrebná na mnoho vecí, vrátane výroby potravín. Je dôležité si uvedomiť, že potraviny, ktoré jeme, spotrebúvajú obrovské množstvo vody na ich výrobu a pestovanie.

Obrovská spotreba

Spotreba vody pri výrobe potravín sa líši v závislosti od druhu potravín, spôsobu ich pestovania a mnohých ďalších faktorov. Napríklad, na pestovanie 1 kg ryže sa môže spotrebovať až 2 500 litrov vody, pričom na pestovanie 1 kg paradajok sa spotrebuje približne 214 litrov vody.

Niektoré druhy potravín spotrebúvajú ešte viac vody ako iné. Napríklad, na výrobu 1 kg hovädzieho mäsa je potrebných až 15 000 litrov vody a na výrobu 1 kg čokolády až neuveriteľných 17 000 litrov vody. Na druhej strane, na výrobu 1 kg zemiakov je potrebných iba 287 litrov vody. Spotreba vody na produkciu potravín je teda vo veľa prípadoch veľmi vysoká a môže mať významný dopad na naše vodné zdroje.

Spotreba-vody-na-vyrobu

Je dôležité si uvedomiť, že spotreba vody na výrobu potravín sa líši v závislosti na mieste a podmienkach, kde sa dané potraviny pestujú. Napríklad, v oblastiach so suchým podnebím, ako sú napríklad Kalifornia v USA, sa na pestovanie rôznych plodín používa veľké množstvo umelého zavlažovania, čo zvyšuje spotrebu vody na výrobu potravín.

V súčasnosti existuje trend snažiť sa o minimalizáciu spotreby vody na výrobu potravín. Niekedy sa výrobcovia snažia využiť dažďovú vodu alebo iné alternatívne zdroje vody na zavlažovanie svojich plodín. Okrem toho sa zvyšuje dopyt po miestnych potravinách, ktoré sú pestované v blízkosti miesta konzumácie, čo môže znížiť množstvo vody, ktoré sa používa na ich prepravu.


Ak sa vám článok páčil, budeme radi, ak si prečítate aj ostatné, ktoré nájdete na tejto
stránke.