Mapa tvrdosti vody na Slovensku

mapa-tvrdosti-vody-na-slovensku-titulka

Určite ste sa už niekedy stretli s pojmom tvrdosť vody. Viete však, ako je na tom voda u vás doma? Na prehľad tvrdosti vody na Slovensku vám prinášame mapu tvrdosti vody, podľa ktorej si viete orientačne určiť, akú vodu doma máte. Táto mapa bola vytvorená z dát vyplývajúcich z dlhodobých meraní vodárenských spoločností z verejných vodovodov na Slovensku.

mapa-tvrdosti-vody-na-slovensku

Tvrdosť vody je uvedená v jednotkách mmol/l. Podľa Vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR č. 247/2017 Z. z. sa odporúčaná tvrdosť pitnej vody (obsah vápnika a horčíka) pohybuje medzi 1,1 až 5 mmol/l (t. j. tvrdosť vody 6,16 až 28 °dH).

Ak sa nachádzate v oblasti s tvrdou či veľmi mäkkou vodou, neznamená to, že máte takú vodu, ako určuje mapa. Tvrdosť vody sa líši aj podľa jej zdroja a hĺbky z akej je čerpaná. Voda pochádzajúca z prameňov alebo povrchových zdrojov je spravidla mäkšia. Naopak voda pochádzajúca z hlbších zdrojov alebo studní je tvrdšia, nakoľko sa v podloží odkiaľ pochádza, nachádza viac vápenca a sadrovca. Tvrdosť vody vie ovplyvniť dokonca aj ročné obdobie. Vidíme, že na západnom Slovensku je tvrdosť vody najväčšia, na východnom Slovensku prevláda stredne tvrdá a mäkká voda a strednému Slovensku nadelili geologické procesy mäkkú a stredne tvrdú vodu na väčšine územia.

Čo je to tvrdá voda

Mapa tvrdosti vody vám už napovedala, akú vodu máte doma, ale stále neviete, čo je to tvrdá voda a čo spôsobuje? V jednoduchosti povedané, tvrdú vodu majú na svedomí drobné častice horčíka a vápnika, ktoré sa dostávajú do pitnej vody v pôde a tým ovplyvňujú jej zloženie. Tvrdá voda nie je sama o sebe nebezpečná, problém však nastáva, keď začne tvoriť vodný kameň, ktorý poškodzuje vaše spotrebiče. Viac o tvrdosti vody a ako s týmto problémom bojovať sa dočítate v našom článku.

Ako zmerať tvrdosť vody presne

Pomocou mapy tvrdosti vody si viete určiť jej tvrdosť iba orientačne a navyše ju môžu ovplyvňovať rôzne faktory, ktoré sme spomínali vyššie. My vám však ponúkame riešenia, ktoré vám zmerajú tvrdosť vody vo vašej domácnosti či prevádzke veľmi presne. Patria medzi ne testovacie pásiky na tvrdosť vody a kvapky na tvrdosť vody. Navyše vám v AQUAtrende ponúkame aj test tvrdosti vody zadarmo v rámci obhliadky, kde otestujeme vašu vodu a navrhneme prípadné riešenia. Viac o meraní tvrdosti vody si môžete prečítať tu.


Ak by ste potrebovali pomôcť s otestovaním alebo úpravou tvrdej vody, neváhajte nás kontaktovať prostredníctvom chatu alebo na tel. č.: +421 915 805 497