Železitá voda - Je pre vás škodlivá?

Zelezita-voda-titulka

Železo je najčastejšie sa vyskytujúcim prvkom vo vode, pretože je v prírode veľmi bohato zastúpené. Železo ako také nemusí byť pre človeka škodlivé, no z vody ho odstraňujeme, a to hlavne preto, lebo ovplyvňuje jej vôňu, chuť aj farbu.

Ako rozpoznáte železitú vodu a kde sa nachádza najčastejšie

Určite to poznáte, či už ste na návšteve vo veľmi starom dome so studňou alebo práve prebiehala odstávka vody v paneláku - pustíte vodu a z kohútika tečie žltá, až oranžová voda. To je spôsobené starým hrdzavým potrubím a v prípade panelákov aj nahromadením železa vo vode počas odstávky. V paneláku však stačí, ak necháte vodu chvíľu odtiecť a tá znova nadobudne pôvodnú čírosť.

To ale neznamená, že ak voda nie je sfarbená do oranžova, že neobsahuje žiadne železo. To sa v ňom stále nachádza, avšak jeho hodnota by vo vodovode nemala byť vyššia, ako predpísaných 0,2 mg/l.

Ďalším prvkom nachádzajúcim sa vo vode spolu so železom je mangán. Ten spoznáte napr. podľa mastných čierno sfarbených škvŕn na povrchu, čiernych usadenín alebo podľa čiernej vody.

Oba prvky môžu pri nadmernom obsahu vo vode spôsobovať problémy aj so spotrebičmi, sanitou či potrubím, kvôli vznikajúcim usadeninám.

zelezo-mangan-hrdza

Je teda železitá voda škodlivá?

Železitá voda sa síce ľudovo považuje za zdravú, čo môže byť pravda, avšak iba pri malých dávkach. Pri dlhodobom nadmernom príjme môže spôsobovať problémy. Podľa UVZSR (Úrad verejného zdravotníctva SR) a ďalších vykonaných štúdií, vysoký obsah železa poškodzuje pečeň, slezinu a zhoršuje krvotvorbu.

Železitá voda môže mať tiež vplyv na životnosť vašich zariadení. Voda znečistená nadmerným obsahom železa a mangánu vytvára usadeniny a koróziu, čo má za následok zvýšenie nákladov na kúrenie, prevádzku a tiež zničenie spotrebičov.

Odstránenie železa a mangánu z vody

Ako sa teda vysporiadať s vysokým obsahom železa a mangánu vo vode? Najúčinnejším spôsobom je samozrejme filtrácia. Zariadenia z našej ponuky predstavujú spoľahlivé riešenie pre odstránenie nadmerného množstva železa, mangánu, usadenín vodného kameňa, anómnych iónov a organických nečistôt z vašej vody. Naše zariadenia sú navrhnuté tak, aby bez problémov zapadli do menších domácností, ale aj do priemyselných priestorov. Filtre určené na odstránenie železa a mangánu z vody nájdete v našej ponuke na tejto stránke.

 

Pre viac informácií o filtroch na železo a mangán nás neváhajte kontaktovať prostredníctvom chatu alebo na tel. č.: +421 915 805 497. Naši kolegovia vám radi pomôžu.