Ako sa zbaviť vodného kameňa v práčke

Ako-sa-zbavit-vodneho-kamena-v-pracke-titulka

V súčasnosti sme veľmi závislí na práčkach, aby sme si uľahčili život a udržali naše oblečenie krásne čisté. Jedným z najčastejších problémov, ktoré môžu ovplyvniť výkon práčky a sťažiť tak pranie je vodný kameň.

Čo spôsobuje vodný kameň

Tvrdá voda spôsobuje tvorbu vodného kameňa vo vašej domácnosti. Vodný kameň si môžete všimnúť hlavne na miestach alebo spotrebičoch, kde sa využíva teplá voda. Napríklad rýchlovarná kanvica, sprchový kút, vaňa, kuchynský drez a vodovodná batéria. 

Najväčším problémom však nie je viditeľný vodný kameň, ale naopak ten, ktorý sa vám neukáže a jeho následky, ako prvá uvidí hlavne vaša peňaženka. Hovoríme o vodnom kameni, ktorý sa vytvára napríklad v práčke, umývačke riadu, potrubiach alebo bojleroch. Vodný kameň nie je teplovodivý, preto znižuje účinnosť vykurovania. Už 1 mm vrstva vodného kameňa môže spôsobiť nárast nákladov o 10 %.

Kvôli slabšej schopnosti rozpúšťania môže tvrdá voda zvyšovať aj vaše náklady na pranie, keďže musíte používať väčšie množstvo pracích prostriedkov.

pracka-vodny-kamen

Riešenia od starej mamy

V tomto blogu sa pozrieme na niekoľko účinných spôsobov, ako sa zbaviť vodného kameňa a udržať vašu práčku v perfektnom stave. Ako prvé vám ukážeme pár domácich riešení, ktoré sú však iba dočasné.

1. Octový roztok:
Použtie ocotového roztoku je jeden zo spôsobov, ako sa zbaviť vodného kameňa v práčke. Začnite tým, že do prázdnej práčky nalejete 2 šálky bieleho octu a nastavíte ju na najvyššiu teplotu a najdlhší cyklus. Roztok octu pomôže rozpustiť usadeniny vodného kameňa a odstrániť ich. Po dokončení cyklu práčku niekoľkokrát opláchnite čistou vodou.

2. Sóda bikarbóna:
Sóda bikarbóna je ďalším domácim prostriedkom na odstránenie vodného kameňa. Vezmite 1/4 šálky sódy bikarbóny a rozmiešajte ju vo vode. Potom túto zmes nalejte do bubna práčky a spustite krátky cyklus pri vysokých teplotách. Sóda bikarbóna pomôže rozpustiť usadeniny a zanechá vašu práčku čistú.

3. Citrónová šťava:
Citrónová šťava je kyslá a má prirodzené vlastnosti, ktoré rozpúšťajú vodný kameň. Vytlačte šťavu z niekoľkých citrónov a nalejte ju do prázdnej práčky. Nastavte vysokú teplotu a spustite cyklus. Citrónová šťava pomôže odstrániť usadeniny a zároveň zanechá príjemnú vôňu.

Majte však na pamäti, že všetky tieto riešenia sú iba dočasné a s tvorbou ďalšieho vodného kameňa vám nepomôžu.

Účinné a trvalé riešenia

Zmäkčovače vody

Počuli ste už o zmäkčovačoch vody? Zmäkčovače vody sú zjednodušene povedané filtre na vodu, ktoré permanentne odstraňujú vodný kameň z celej domácnosti, prevádzky či firmy, a to vďaka procesu, ktorý tvrdú vodu mení na mäkkú. Vďaka tomu zabránite zvyšovaniu nákladov na pranie a dokonca vykurovanie a predĺžite životnosť vašich spotrebičov. Toto riešenie je najúčinnejším prostriedkom v boji proti tvrdej vode.

Zmäkčovače vody z našej ponuky sú plne automatizované a takmer bezúdržbové. Stačí len občas doplniť tabletovanú soľ určenú na regeneráciu katexu, anexu, ecomixu a iných iónovýmenných živíc.

zmakcovac-design

Ekologický práčkový filter

Práčkový filter ECOZON 200 slúži na zabránenie tvorbe vodného kameňa na práčke či iných zariadeniach v domácnosti, vďaka čomu predlžuje ich životnosť. Kryt filtra je vyrobený z vysoko kvalitného plastu v súlade s európskymi normami, je preto vhodný pre použitie v domácnosti a nemá žiadny negatívny vplyv na zdravie.

Filtračné médium je získané z priemyselnej iónovýmennej živice, ktorá je upravená polymérmi a antibakteriálnymi činidlami. Médium uvoľňuje do vody nepatrné množstvo látok, ktoré zabraňujú vápniku a horčíku vytvárať vodný kameň. Tieto látky sú bezpečné pre ľudské zdravie, a teda aj pre spotrebiče.

prackovy-filter

Potrebujete pomôcť s výberom vhodného zmäkčovača vody do vašej domácnosti alebo viac info? Neváhajte nás kontaktovať prostredníctvom chatu alebo na tel. č.: +421 915 805 497